In lumine Lunae

In lumine Lunae

Az Ügy

2023. március 26. - Faniel

Egy ismerősöm kért tőlem egy élménybeszámolót Az Ügyről, úgyhogy gondoltam ha már írtam egy kisebb esszét, felteszem ide is, hogy megmaradjon.

A Soharóza Catwalk koncertjeinek lényege, hogy egy jelmeztervező, Nagy Fruzsina kosztümjeit egy téma (esetenként konkrét történet) keretein belül mutatják be a kórus tagjai, miközben énekelnek. Így született a Tabu, a Dalok a kamrából, Az Ügy és tavaly a Keleti Blokk. Én utóbbi kettőt láttam eddig, egyébként tudom ajánlani bármelyik darabjukat, persze kicsit szokatlan, de valahogy pont passzol az én furaságomhoz.

Az Ügy alaptörténete a magyar bürokrácia útvesztője, emberek sora, akik ügyes bajos dolgaikat igyekeznek elintézni (vagy kikerülni), többnyire sikertelenül. A teljesség igénye nélkül, tartozások csekknek öltözve, zajártalom tojásos dobozokkal, idősek banyatankkal, az öntelt BMW-s a rokikártyával, szülési szabadság ügyintézés, amiken keresztül átfogó képet kaphatunk emberi sorsokról, többnyire vicces, ám esetenként nyomasztó, de legalábbis mindenképp figyelemfelkeltő módon. Mindeközben vissza-visszatér az egyre vörösebb fiatalember, aki mindössze a lakcímét szeretné átírni, csak a két szomszédos ház két különböző kerületben található, így a siker mondhatni esélytelen, mindezt magyar népdalok dallamára írt frappáns szövegekkel adja elő Halas Dóra kórusa. Amikor azt gondolnánk, hogy a Telefonközpont szürrealitását már nem lehet felülmúlni (bár hogy mennyire minősül szürreálisnak az, amit minden néző átélt már hétköznapjaiban - ezt bizonyítja a teljes nézősereg kitörő nevetése a jelenet több pontján - az egy másik kérdés), a darabnak mégis sikerül olyan finálét nyújtani, ami ezt képes megtenni, majd le is zárja azt méltó módon.

Képek itt. (link)

És itt

Igyekeztem olyasmit írni, ami nem igazán spoileres, de mégis ad valami betekintést ebbe a zseniális műalkotásba. Remélem lesz még majd (hiszen ezt sosem tudni, bár mint kiderült Dórinak is ez a kedvence), addig pedig továbbra is szuggerálom a megvásárolható felvételt. Hátha. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://inluminelunae.blog.hu/api/trackback/id/tr8718081236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása